Sareks Nationalpark

Jag startade genom att lämna bilen vid klassiska Sitoälvsbron, för att börja bege mig mot STF Aktse Fjällstuga. Satt upp tältet på den klassiska platserna ovanför stugan, längs Kungsleden. Det blev en kall natt med frost och ett vitt tält!

Fortsatte nästa dag ner till Svijnne för att med Lars Blinds båt, ta mig till Rinimn för att starta min vandring genom Basstavágge dalen. En fantastisk dal, mellan glaciärer och Ähpár massivet med toppar på mellan 1700 och drygt 1900 m.

Stannade en natt i dalen och efter lunch vid Bierikjávrre började jag så gena över berget Bielatjåhkkå i höjd med Pielastugan på andra sidan, för att ”klättra” över berget och in till sjön Snávvavágge, där nästa camp läggs. Vaknar med en underbar sol och utsikt över sjön och med Låddebákte precis bredvid.

Nästa dag kliver jag så över krönet och ser rätt ner i Rapadalen och det fantastiska Rapaselet.

Fortsätter ner på stigen innan Skårkistugan, och går sedan längs stranden vid Rapaätno. Lågvatten gör att jag kan gå på sandbotten och stora spår efter de massiva älgarna syns, men ingen älg.

Jag fortsätter vandringen längs Rapaätno och när det börjar skymma, blir det så dags för ett vad innan Ridok och här möter jag mina första djur. ca 40m ovanför mig har 2 björnar beslutat sig för att också gå över! De tittar oroligt på mig och jag på dom. Jag vänder riktning och går ifrån dem trallandes och sjungandes. Lite läskigt är det åndå, speciellt när det nu börjar bli mörkt och djuren blir mer aktiva. På med pannlampa, vilket bara gör att man ser all rykande björnspillning ännu mer, för att bege mig en bit bort för att slå läger. Kändes inte riktigt rätt att lägga det just där.

Natten blåser på rätt hårt, vaknar flera gånger av hård vind, men sover ändå bra, då det blev sent innan tältet restes. Nu är det dags att bege mig en bit högre upp och för att få både utsikt och för att vägen under Skierfe är extremt jobbig. Upp på fjället och en bedårande utsikt öppnar sig igen.

Efter en dag uppe på de steniga topparna har jag kommit ner i dalen Jågåsjgaskaláhko där jag lägger nattens camp. Ganska öppet, men en oerhört lugn och skön natt utan vind, gör att jag sover bra. Var väldigt trött efter många höjdmeter denna dag.

Nästa dag blir en lång dag, men jag går genom dalen och norr om Nuortoajvásj och ner till Ultevis Fjällurskog, ett naturreservat som sedan tar mig tillbaka till bilen….