En kväll med massor av äventyr

Så var det dags för examination och avslut av Adventure Academy 2020, hos Downtown Camper i Stockholm. Alla eleverna fick visa film från sommarens äventyr, och sedan en stund i rampljuset med att presentera äventyret och svara på åskådarnas frågor. Det var en härlig blandning av äventyr, med vandring, kajaking, klättring och många cykeläventyr.

Alla examinerades och nu har året med Adventure Academy kommit till ända. Lite tråkigt, i och med att året varit speciellt (med tanke på Covid 19 och dess restriktioner) och vi inte hunnit träffas lika ofta som det var tänkt. Vi ser nu framemot att fortsätta vårat arbete med att skapa oförglömliga äventyr och fortsätta träffas på mindre dagsäventyr.

Nytt Äventyr

Då var det dags för ett nytt äventyr och nu åker jag till Sareks nationalpark för att vandra. I slutet av augusti åker jag och det kommer bli härligt. Hoppas på bra väder, mycket djur (men myggfritt) och fantastiska utsikter. Planen är att gå Basstavágge och ut i Rapadalen. Runda Bielatjåhkkå på kanten av berget för att komma in innan Låddebákte.

Augusti

Augusti har precis startat och jag har fått vila under juli månad. Solovandringen mellan Sälen-Åre, gick ju lite snett. Ordentliga skavsår och skyttegravsfötter. Infektion och Penicillin. Inte så kul och jag som aldrig tidigare haft skavsår i dessa kängor.

Det började med att vandringen (som startade efter midsommar) var väldigt varm, närmare 30 grader. 24 kg packning på ryggen (all mat för 18 dagar och filmutrustning) gjorde det inte heller lättare. Det fanns fortfarande mycket snö kvar på sina ställen, vilket gjorde att det var blött och trots väl smorda kängor, så mättades det till slut. Fötterna blev blöta av svett i värmen och smältvatten utifrån, gjorde att jag tyvärr gick i blöta strumpor hela tiden. Jag använde upp samtliga par under andra dagen och sedan böt jag hela tiden. Fötterna svällde upp och jag kylde ner i bäckar och tejpade. JA, det blev ingen ”Södra Kungsleden” för mig i år, men har ett nytt på gång nu i augusti, ett annat äventyr. mer om detta inom kort…

Hell Week

Förra veckan gick Hell Week för Adventure Academys elever av stapeln. En fem dagars resa med mycket tuff fysisk aktivitet, utan både mat och sömn. En prövning, ett äventyr i sig, där man verkligen får reda på hur man fungerar under dessa situationer. Lärorikt och riktigt jobbigt.

Dagen började i Pampas Marina och ett besök hos Melker Kayaks. Där fick vi ställa in våra kajaker som vi skulle använda under äventyret. Efter en snabb briefing och lite film inspelning, så togs (sedvanligt) våra mobiltelefoner och ALLT ätbart ifrån oss. Då menar jag ALLT. Sedan satte vi oss i våra bilar och begav oss upp till Barnens Ö och Assö. Där vi startade vår hell week…

Vi paddlade från ca 13 till 23 innan vi slog läger för naten. Då hade vi haft ett otroligt strålande väder, men också hunnit med ett riktigt skyfall. Trötta och blöta slog vi upp våra tält och lade oss. Innan briefades vi att det var samling, packat och klart i kajakerna 03.00, för att möta soluppgången! och så här gick det på. Mycket paddling och enormt långa dagar, utan vare sig mat eller ordentlig sömn. Efter några dagar övergick allt till att packa om i ryggsäck för vandring. Då hade vi hunnit öva på att ta oss i och ur kajak som välter, upp till 1,5 meter höga vågor på öppet hav osv.

Morga Hage

En härlig morgontur efter att ha lämnat barnen vid skolan idag. Jag och Hanna tog en liten vandringstur på ca 10 km i Morga Hage utanför Uppsala.

Morga Hage, eller Kungshamn-Morga hage är ett populärt friluftsområde med en naturskön blandning av idylliska hagar och strandängar, gamla skogar och lummiga ekbackar, men också spektakulära vyer. En utflykt hit är givande vilken årstid som helst – det finns gott om picknickplatser och fina stigar, vita vintrar kan du utforska reservatet på skidor.

Om du kommer norrifrån är det första du lägger märke till en barrskog med imponerande träd från 1600-talet. Miljön präglas dock mest av det gamla och öppna kulturlandskapet med två herrgårdar. I Morga hage växer uråldriga ekar som sträcker ut sina vida kronor. Tänk att ett enda sådant träd kan vara hem för över tusen olika växt- och djurarter – snacka om mångfald! Om våren och sommaren förvandlas betesmarkerna till ett paradislandskap med allsköns blommor och kvittrande fåglar. Det är bara att njuta.

Hitta Ut

Hitta ut är Uppsalas största friskvårdsprojekt där alla som är med och motionerar upptäcker nya platser och samtidigt ges en möjlighet att stärka sammanhållningen på arbetsplatsen.

Från och med 18 april kan man få en karta med fler än 100 checkpoints vid vackra och intressanta platser runt om i Uppsala. Kartan delas ut tillsammans med UNT men finns även i kartställ runtom i Uppsala. Med hjälp av kartan och/eller en GPS letar man sedan rätt på så många checkpoints som möjligt. Ju fler checkpoints som registreras, desto större chans att vinna fina priser.

Hittaut i Uppsala drivs av OK Linné och i år blir 6:e året de genomför projektet. Kartan som de tar fram täcker hela Uppsala med närliggande skogsområden. Runt 150 checkpointsplaceras ut över hela Uppsala som du med hjälp av kartan ska hitta.

Start av Påskveckan…

Strålande sol och mycket snö, ja så börjar denna vecka. Fantastisk skidåkning i Sälenfjällen, närmare bestämt Lindvallen. Sista helgen innan den stängs ner för denna säsong (på grund av Covid19). Trist men kanske nödvändigt.

Men ändå en härlig tid, kanske den bästa i fjällen, Påsken, den vecka man ser fram emot varje år. Fantastiska vandringar, turer, skidåkning m m. Allt sker i naturen denna vecka. Fiske i Västerdalälven ska vi också hinna med.

Nu är det också hög tid för mer planering av sommarens äventyr, vandringen mellan Sälen och Åre. Södra Kungsleden går egentligen mellan Sälen och Storlien, men jag gör om den lite, då det är lättare/smidigare att ta sig hem ifrån Åre. Mest funderar jag över vatten/snöläget högre upp, då det finns mycket snö kvar i fjället. I vissa skogspartier och sollägen har det börjat töa ganska bra och stigarna börjar komma fram. Längtar…

Coronatider

Ett inlägg om att coronasmittad städpersonal arbetade på ett köpcentrum i Malmö fick spridning i sociala medier – men uppgifterna var falska. Rädslan för coronaviruset gör att det nu sprids mycket felaktig information. Ta det lugnt, lyssna på folkhälsoinstitutet och lyssna inte på allt som skrivs om Corona.

Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. En person som insjuknar i covid-19 behöver inte uppvisa samtliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation.

Tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar, de flesta insjuknar efter ca 5 dagar. Enstaka fall kan möjligen avvika från dessa mönster.

Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk, annars är det bara att göra vardagen så vardaglig det bara går, med viss försiktighet.

Fortsätt att gå ut i naturen, umgås med folk (med visst avstånd för säkerhets skull), motionera, träna utomhus (fotboll osv.). Låt inte detta virus hålla oss tillbaka. Det är sunt förnuft som gäller, mår du dåligt eller känner av dessa symptom, åk hem (om du är bortrest är det viktigt att INTE belasta sjukvården på denna plats), stanna hemma, vänta ut…

Den kunskap vi har om hur länge covid-19 varar, kommer från WHO:s rapport ”Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”. Där anges att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För de som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

Detta kanske inte hjälper mot Corona men väl mot solen… =)