Planering och analys av färdvägar

Vad är egentligen ett äventyr?

Det kan vara att bara följa en stig för att se var man kommer, att ta med barnen ut i skogen, att bada i en isvak, bestiga ett berg, cykla i terräng, skida ett Vasalopp, JA egentligen allt som är en spännande händelse eller upplevelse. Allt som inte har ett förutbestämt slut, kan man kalla ett äventyr. Där man inte vet vad som händer i förväg.

För mig är ett äventyr allt ovanstående. Ett av mina större äventyr i sommar 2020, är att vandra helt ensam, med ryggsäck och tält, mellan Sälen och Åre. En vandring på ca 400km. Där jag idag inte vet om det kommer att vara mycket snö kvar i fjällen, kommer det att vara blött, håller tältet för stormar och oväder, ska jag följa en led eller gå obanat, vad finns det för backup eller plan B, osv. Det finns en hel del att tänka på när man planerar ett äventyr.

Ett större och längre äventyr, trots att man inte vet utfallet, måste ändå planeras in i minsta detalj. Allt för att slippa så många överraskningar som det bara går. Man måste ha bra kunskap inom mycket och en bra kondition. Ett äventyr ställer lite krav på den som genomför äventyret. En grundläggande kunskap inom en hel del ämnen som till exempel klättring, navigering, bushcraft, vattenrening, HLR och sjukvård, nedkylning/överhettning osv. Det finns mycket man bör ha kunskap inom. Kunskap minimerar en massa risker. Även utrustningen är väldigt viktig. Den måste hålla och fungera i ALLA väder.

I utrustningsväg finns det en massa att tänka på. Man behöver inte alltid ha det senaste eller dyraste, utan funktion går före mode/trend. Vidare måste man inte välja att ha så lätta/minimalistiska saker som det bara går. Visst är det skönare med en packning på 15 kg kontra en på 25 kg, men irra inte iväg och köp en massa nya prylarna, bara för att få ner vikt. OCH, irra inte iväg på ett 3 veckors äventyr, utan att ha provat all packning och utrustning innan, på en kortare tur.