Morga Hage

En härlig morgontur efter att ha lämnat barnen vid skolan idag. Jag och Hanna tog en liten vandringstur på ca 10 km i Morga Hage utanför Uppsala.

Morga Hage, eller Kungshamn-Morga hage är ett populärt friluftsområde med en naturskön blandning av idylliska hagar och strandängar, gamla skogar och lummiga ekbackar, men också spektakulära vyer. En utflykt hit är givande vilken årstid som helst – det finns gott om picknickplatser och fina stigar, vita vintrar kan du utforska reservatet på skidor.

Om du kommer norrifrån är det första du lägger märke till en barrskog med imponerande träd från 1600-talet. Miljön präglas dock mest av det gamla och öppna kulturlandskapet med två herrgårdar. I Morga hage växer uråldriga ekar som sträcker ut sina vida kronor. Tänk att ett enda sådant träd kan vara hem för över tusen olika växt- och djurarter – snacka om mångfald! Om våren och sommaren förvandlas betesmarkerna till ett paradislandskap med allsköns blommor och kvittrande fåglar. Det är bara att njuta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *