Coronatider

Ett inlägg om att coronasmittad städpersonal arbetade på ett köpcentrum i Malmö fick spridning i sociala medier – men uppgifterna var falska. Rädslan för coronaviruset gör att det nu sprids mycket felaktig information. Ta det lugnt, lyssna på folkhälsoinstitutet och lyssna inte på allt som skrivs om Corona.

Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. En person som insjuknar i covid-19 behöver inte uppvisa samtliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation.

Tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar, de flesta insjuknar efter ca 5 dagar. Enstaka fall kan möjligen avvika från dessa mönster.

Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk, annars är det bara att göra vardagen så vardaglig det bara går, med viss försiktighet.

Fortsätt att gå ut i naturen, umgås med folk (med visst avstånd för säkerhets skull), motionera, träna utomhus (fotboll osv.). Låt inte detta virus hålla oss tillbaka. Det är sunt förnuft som gäller, mår du dåligt eller känner av dessa symptom, åk hem (om du är bortrest är det viktigt att INTE belasta sjukvården på denna plats), stanna hemma, vänta ut…

Den kunskap vi har om hur länge covid-19 varar, kommer från WHO:s rapport ”Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)”. Där anges att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För de som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

Detta kanske inte hjälper mot Corona men väl mot solen… =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *