Naturen Som Botemedel

Hur tänker han här egentligen? Ja, det är ganska enkelt.

Du behöver inte vara expert eller ha sofistikerade metoder och maskiner för att se sammankopplingen mellan natur och hälsa. Där naturen bestämmer, finns syre som ger oss både renare luft men även syre i form av återhämtning. Lite vandring i naturen, i all sin enkelhet, gör att du samlar på dig energi och känner dig återhämtad och pånyttfödd.

Man bör se vandring och framför allt all skog och alla leder som en samhällsekonomiskt lönsam investering, läste jag någonstans. Helt rätt. Det är där ute att läkning sker, oavsett bekymmer och problem. Vandringen (eller att gå) är den viktigaste formen av fysisk aktivitet oavsett sjukdom. Det kan ALDRIG slå fel med frisk luft och motion. Aldrig! Vandringen förbättrar även vår förmåga att koncentrera oss och bibehålla information. Kort sagt blir du bättre och trevligare, efter att ha vandrat en kort tur.

När du vandrar visar du även att du kan och orkar, vilket i sin tur ger dig högre självkänsla och självkontroll. Du blir starkare mentalt och fysiskt. Vandring är alltså ett ganska enkelt sätt att höja din livskvalitet.

I hjärnan finns ett område som heter prefrontala Cortex. Här regleras irritation, oro, sorg och ångest. När man vistas i naturen och framför allt vandrar, så minskar blodflödet som är kopplat till denna del och aktiveringen minskar, vilket i sin tur gör… Jippi, minskad irritabilitet, oror, sorg m m.

Men Sälen till Åre är ju en bit att vandra, själv. Kommer det inte att komma tankar om allt möjligt? Kommer det inte att kännas ensamt? Är du inte rädd? osv.. Jo, jag är rädd, kommer känna mig ensam, kommer att tänka mycket och filosofera om livet som varit och kommer, absolut. Men det är ju också en del i själva läkandet. Att visa att jag kan, att stärka mig som person o människa. Jag kommer, trots att det blir jobbigt att vandra, känna mig väldigt pigg och återhämtad, just tack vare det. Fantastiskt.

Mer info kommer och mer kommer att skrivas ju närmare vi kommer. Den nya planen är att det blir av redan i juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *