Trangia

Sveriges mest populära och kanske kändaste sprit/gas kök är Trangia. Själv använder jag mig av de båda storlekarna 27 och 25, beroende på hur många som den skall användas till. Ursprunget är med spritbrännare som kortar koktiden och gör allt sotigt (sotet går att undvika), medans gasbrännare gör det smidigare och snabbare, dock lite mer vikt.

Jag använder mig av Trangia främst för att det är så stadigt. Ingen brännare som sätts på toppen av gasflaskan, ingen spindelbrännare som står bredvid. Helt enkelt, mycket enkel att använda och oerhört stadig. Väger dock mer än många andra lätta alternativ, men jag vill ha ett stadigt kök. Vikten är inte väsentlig för mig, utan jaga gram får andra göra. Sen är det det där med gas och kyla, för jag använder gas. Nu för tiden gör man gaserna lite lättare att tända genom att blanda i tre sorters gas i flaskan/tuben, som inte behöver värmas eller hållas varm. Vintertid är det fortfarande lite krångligt med gas, men det går.

Vidare så är mitt kök i aluminium, vilket har en nackdel och det är att sura livsmedel, som typ tomatsås, skall ej användas då det släpper partiklar ifrån aluminiumet. En del säger att det smakar ”aluminium” om dessa kök, men det tycker inte jag. Helt enkelt klassiskt, svenskt och stabilt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *